Ontzeg jezelf geen digitale toekomst.

Je leest de laatste tijd zeker vaker over online platformen zoals Airbnb.com, Uber.com, Bol.com of Booking.com die niet alleen zeer succesvol, maar ook disruptief zijn en oude sectoren ontwrichten.

Volgens Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en marketingdeskundige, roept dit bij veel bedrijven angst en onzekerheid op. Ik kan me hier wel iets bij voorstellen, maar is die angst terecht? Misschien kunnen we ook iets van deze bedrijven leren, namelijk door te begrijpen wat die platformen doen en hoe zij werken. In essentie zijn deze nieuwe platformen vooral bemiddelaars. Door mensen met een gezamenlijke interesse of behoefte aan elkaar te verbinden via een website of app, komen zij gemakkelijk in contact met elkaar of aanbieders van producten of diensten. Een platform kan ook snel inspelen op behoeften en wensen van de klant en heeft geen last van oude structuren.

Wat kunnen we dan leren van deze ontwikkeling van platformen? Iedereen die een eigen bedrijf heeft of zichzelf als ZZP’er in de markt aanbiedt, zou zich er in ieder geval van bewust moeten zijn dat de markt verandert. Blijf dus niet halstarrig vasthouden aan het oude. Heb je altijd nieuwe klanten gekregen via mond-op-mond reclame, denk je dat het niets toevoegt om een website te hebben, of vind je dat je website er prima uitziet ook al is het niet leesbaar via een mobieltje? Vraag je dan af of je stil wilt blijven staan of mee wilt gaan in de nieuwe technologische ontwikkelingen.

De traditionele winkel of bedrijf zonder toegevoegde waarde gaat het niet redden.

— Cor Molenaar

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Laat via zoveel mogelijk manieren aan je klanten weten wat jouw toegevoegde waarde is en gebruik digitale mogelijkheden om met je klanten te communiceren. Zorg voor een moderne website die up-to-date is en qua look & feel past bij je merkidentiteit. Denk aan social media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Maar ook LinkedIn kan zakelijk voor je werken en Pinterest biedt heel veel mogelijkheden als je een webshop hebt. Heb je al een digitale nieuwsbrief? Dan kan je heel gemakkelijk zelfs op maat met je klanten communiceren. MailChimp is een gratis tool en een aanrader om mee te beginnen. Wil je inspelen op de veranderende markt? Laat dan in ieder geval geen kansen liggen, waarmee je je bedrijf of jezelf een digitale toekomst ontzegt.